Унгарската OTP Bank не се отказва от увеличаване на присъствието си в Румъния -- въпреки че централната банка на страната отказа да одобри сделката за придобиването на Banca Romaneasca от National Bank of Greece, предава SeeNews.

Освен че смята да обжалва отказа, OTP ще работи за по-голямо присъствие в северната ни съседка чрез органичен растеж (тя вече притежава OTP Bank Romania S.A) и чрез бъдещи придобивания, казват оттам.

Румънската централна банка отказа да обоснове отказа си, като заяви, че информацията е професионална тайна. OTP, която притежава и ДСК у нас, искаше да придобие 99,28% от Banca Romaneasca. Негативното решение дойде след одобрение от антимонополния регулатор на страната.

Сделката бе подписана в края на юли миналата година, а стойността ѝ остана тайна. Придобиването щеше да увеличи пазарния дял на OTP в Румъния до около четири процента, което щеше да я направи осмата най-голяма банка в страната.

OTP Bank отдавна е заявила желание да се разшири в региона. Наскоро стана ясно, че унгарската компания обмисля да придобие Société Générale в България.

OTP bank иска да купи "Сосиете Женерал Експресбанк" в България

Банката-майка на ДСК иска да купи "Сосиете Женерал Експресбанк" в България

Третата голяма банкова сделка у нас в последните години