Новият собственик на втората най-голяма телекомуникационна компания в Румъния - Telekom Romania, вероятно ще бъде френската група Orange. По информация на Kathimerini правителството в Букурещ вече разглежда възможността за постигане на окончателна сделка с европейският лидер в индустрията.

54% от Telekom Romania са собственост на германската Deutsche Telekom през дъщерното им дружество в Гърция OTE Group. Останалата част от 46% от дружеството се контролира от румънската държава.

Telekom Romania си търси купувач. И Спас Русев може да е един от кандидатите

Телеком №2 в Румъния се продава. И Спас Русев може да е един от кандидатите

Компанията се надява да получи €1 милиард за активите си, но няма да успее да договори повече от €400 милиона

Според източници, запознати с темата, експертен комитет към румънското правителство е обсъдил евентуалната сделка на заседание в сряда. Окончателно одобрение на транзакцията може да бъде получено скоро.

През май месец тази година стана ясно, че Deutsche Telekom търси купувач на бизнеса си в Румъния. Тази информация излезе скоро след като Albania Telekom беше продадена на компания, зад която стои българския бизнесмен Спас Русев. Тогава стана ясно, че Telekom Romania може да бъде продадена за 1 милиард евро.

Спас Русев влезе официално в надпреварата за втория най-голям телеком в Румъния

Спас Русев влезе официално в надпреварата за втория най-голям телеком в Румъния

Компанията е оценена на €1 милиард

Два месеца по-късно беше потвърдено, че Русев е подал оферта за румънския телеком. В "наддаването" от самото начало е и фреската група през местното си дъщерно дружество Orange Romania.

Редица румънски медии обаче коментираха, че евентуална продажба на бизнеса с мобилни услуги на тази компания трудно би получила одобрението на държавата. Причината е, че Orange Romania към момента държи 27% от пазара в северната ни съседка и евентуално обединение с Telekom Romania ще ѝ гарантира дял от над 50 на сто от пазара.