Българският бизнесмен Спас Русев официално се включва в състезанието за втория най-голям телеком в Румъния. По информация на специализираното издание Mergermarket, цитирано от "Капитал", най-големият акционер в БТК е подал оферта за Telekom Romania. Информация, че Русев, който придоби и втория най-голям телеком в Албания, има намерение да се включи в надпреварата, се появи още през май т.г.

В момента Telekom Romania е управляван от гръцката Hellenic Telecommunications Organization (OTE), в която най-голям акционер е Deutsche Telekom.

Самият Русев, след покупката на Telecom Albania (отново от OTE), заяви, че иска да разшири дейността си на Балканите. В същото време се появи информация, че се готви продажби на БТК.

Vivacom не преговаря с инвеститор за продажбата си - засега

Vivacom не преговаря с инвеститор за продажбата си - засега

Какво казаха от телекома за 5G, Huawei и търговската война

Претендентите за активите на втория най-голям телеком в Румъния са френската Orange, румънската RCS & RDS, както и четири фонда за дялов капитал. Mergermarket посочва, че актуалната оценка на компанията е около €1 милиард. А българското издание пише по своя информация, че Русев има шанс за мобилния бизнес, като за фиксирания най-силен претендент е Orange.

Самата OTE иска да се концентрира върху дейността си в Гърция, където ще вложи €2 милиарда до 2020 г. Друга причина, сочена от румънските медии, е новият 3% данък, който създаде недоволство сред големия бизнес в северната ни съседка.

За миналата година Telekom Romania отчита €933 милиона, спад от 4 процента. Печалбата е €138 милиона - със 17 процента по-ниска. Компанията има 2,3 милиона абонати на срочни договори и 3 милиона, които използват предплатени услуги. Фиксираните абонати са 1,7 милиона.