Акциите на Twitter скочиха с 21% в петък, като според източници на CNBC причината е очаквана скорошна продажба на социалната мрежа.

Ето кои компании са най-вероятните купувачи на Twitter

Ето кои компании са най-вероятните купувачи на Twitter

Социалната мрежа се оглежда за нов собственик

Според източниците, няколко технологични компании са проявили изричен интерес в покупката на Twitter. Социалната мрежа излезе на New York Stock Exchange на 7 ноември 2013 година, но от тогава има сериозни проблеми в растежа си. Според CNBC, две от компаниите, които възнамеряват да наддават са Google (част от Alphabet Inc) и Salesforce, която се опита да купи LinkedIn. Microsoft в крайна сметка победи Salesforce при продажбата на LinkedIn.

Технологичната сделка на 2016-а: Microsoft поглъща LinkedIn за $26 милиарда
Обновена

Технологичната сделка на 2016-а: Microsoft поглъща LinkedIn за $26 милиарда

Сделката трябва да приключи до края на годината

Макар трудно да може да се определи стойността на подобна сделка, оценката е от порядъка на 26 долара за акция или около 3.50 долара над затварящата цена в петък. При подобна цена, стойността на сделката би била над 22 милиарда долара. Текущата пазарна капитализация е около 19.58 милиарда долара, преди ръста на акциите малко над 16 милиарда долара.

Бордът на директорите на Twitter дава индикации, че би подкрепило продажбата, но тя далеч не е сигурна. Вероятно интересът е по-скоро към огромната база от данни, която Twitter притежава, отколкото към продукта "социална мрежа".

Когато става дума за подобни сделки, винаги се споменават и Microsoft и Facebook като потенциални купувачи. Но за какво би могъл да използва Twitter евентуалния нов собственик?

Salesforce е компания, която дава технологични решения, част от които са свързани с обратна връзка между клиенти и бизнес. Подобна социална мрежа би могла да помогне за съществен ръст в предлаганите продукти и услуги и да доведе до нови канали за комуникация, а за Salesforce и за нови приходи.

Google от години изпитва затруднения да навакса в сферата на социалните мрежи, а няколко проекта в тази връзка претърпяха фиаско: Buzz и Google+ просто не можаха да се наложат. От друга страна, през последните месеци Google предприе подход на "разпарчетосване" и раздели Google Photos и YouTube от Google+, което и донесе частичен успех. Само за последните няколко месеца се появиха Google Duo и Google Allo, които имат за цел да се борят в Messenger на Facebook, както и с приложения като Viber и WhatsApp. Въпреки, че и до сега Google притежава Hangouts, което де факто прави същото.

Microsoft купи LinkedIn. Идва ли ред на Google да придобие Twitter?

Microsoft купи LinkedIn. Идва ли ред на Google да придобие Twitter?

Един коментар по въпроса

За Microsoft подобна сделка би била странна, но компанията никога не се е свенила да инвестира милиарди в уеб технологии. Примери са сделките за Skype, LinkedIn, а дори и пропадналата оферта за купуване на Yahoo за близо 50 милиарда през 2008 година.

Microsoft преговаря за продажбата на Yahoo

Microsoft преговаря за продажбата на Yahoo

Кой е евентуалният нов купувач все още не е ясно

Facebook би имала интерес да придобие Twitter, за да не позволи неин конкурент да го направи и да за застраши лидерството и в социалните мрежи. Компанията плати над 21 милиарда за WhatsApp и 1 милиард за Instagram, като коментарите по време на сделките бяха точно в тази посока. Малко вероятно, но не и крайно изненадващо би било и Facebook да се включи в наддаването за Twitter.

Facebook купува Instagram за 1 млрд. долара

Facebook купува Instagram за 1 млрд. долара

Сумата е зашеметяваща, дори за високите стандарти на Силициевата долина, но силната конкуренция в тази област налага непрекъсната борба за интереса на потребителите

Американски медии като Recode и Techcrunch отбелязват, че е възможно и телекомуникационния гигант Verizon да се включи в наддаването. Verizon по-рано през годината обяви, че закупува Yahoo за 4.8 милиарда долара, а преди това стана собственик и на медийните продукти на AOL.

Verizon готова да купи Yahoo за $5 милиарда

Имаме сделка: Verizon готова да купи Yahoo за $5 милиарда

Телекомуникационната компания е пред сключване на дългоочакваната сделка

Други споменавани участници в сделката за Twitter са Snapchat и Comcast, но те не са особено вероятни нови собственици.

През последното тримесечие, броя на активните потребители на Twitter достига 313 милиона. Основният проблем на компанията е, че нарастването им през последните шест тримесечия е много бавно.

Ръст на потребителите на Twitter по тримесечия.

Източник: Statista.com

Ръст на потребителите на Twitter по тримесечия.