Телекомуникационната компания Verizon и интернет гигантът Yahoo вероятно ще сключат сделка, която ще сложи край на търсенето на купувач на емблематичната търсачка. Това съобщава изданието Recode, което се позовава до близък до преговорите източник.

Според него условията още не са уточнени, но бордът на директорите на интернет компанията се е съгласил за продажбата на основния бизнес на компанията. Изданието посочва, че става дума за сума от 5 милиарда долара.

Очаква се сделката да бъде обявена в понеделник. Тя не би била изненада, защото Yahoo търси купувач от месеци, а Verizon се превърна в основния претендент за сделката.

Това е поредният ход на компанията в опит на това да се превърне в нещо повече от телекомуникационен оператор. Миналата година тя придоби друг интернет гигант – AOL, срещу 4.4 милиарда долара.

Тази графика показва колко зле Мариса Майер управлява Yahoo

Тази графика показва колко зле Мариса Майер управлява Yahoo

Само за четири години компанията е изгубила значително количество приходи

Не е ясно обаче още какво точно ще получи Verizon. Вероятно в сделката ще бъдат включени патентите и недвижимите имоти на Yahoo.

Цената за активите обаче е в пъти по-малка от тази, която Microsoft предлагаше през 2008 година. Тогава гигантът предложи по 31 долара за акция в сделка за 44.6 милиарда долара – около 10 пъти повече от сега.

В петък акциите на компанията се търгуваха до 39.38 долара или ръст от 1.36%. Тук е мястото да се каже обаче, че пазарът от месеци очаква продажбата на компанията, което вдигна стойноста на акциите й въпреки лошите финансови резултати.