Volkswagen е на последната права в преговори за голяма инвестиция в китайски производител на електромобили, пише The South China Morning Post, цитирайки свои зиточници.

Германският концерн ще придобие 50% от Anhui Jianghuai Automobile Group Holding, която притежава JAC Motors. Стойността на сделката е поне 3,5 млрд. юана ($491 млн.)

Европейскатта компания ще се превърне и в най-големия акционер в производителя на батерии за електромобили Guoxuan High-tech. Volkswagen и останалите две компании отказват коментар.

Сделките подчертават желанието на Volkswagen да запази лидерството си като най-голям чуждестранен производител на автомобили в Китай. През 2019 г. в Поднебесната империя бяха продадени 25 млн. автомобила. Преди пандемията Пекин поиска 25% от продадените автомобили през 2025 г. да бъдат електрически или хибридни.

Сделките ще превърнат Volkswagen в поредния чуждестранен автомобилен производител, който увеличава собствеността си в Китай, след като през 2018 г. правителството отхлаби правилата.

Anhui Jianghuai е изцяло държавна към момента, а сред основните ѝ активи е 25,23% от JAC, която има пазарна капитализация от $1,84 млрд. VW планира да инвестира в нов производствен капацитет за производство на автомобили върху платформата за електромобили на компанията MEB.

Volkswagen ще придобие и 27% от Guoxuan. Въз основа на пазарната капитализация от $4,3 млрд, 27% дял струва $1,16 млрд.

InoBat Auto прави завод за батерии за електромобили в Словакия

Инвестиция за €1 милиард: Източна Европа ще има завод за батерии за електромобили

И той трябва да намали зависимостта на европейските производители от доставките от Азия