За пръв път в 70-годишната си история "Мини Марица Изток" ЕАД ще изнася въглища за централи извън територията на комплекса "Марица-изток", съобщиха от дружеството.

Това стана възможно след подписването на 17 юни 2022 г. на договор със сръбска компания, която ще доставя българските въглища до електроцентрали в близост до Белград.

Договорът ще бъде с действие до април 2023 г., като е предвидена клауза за удължаване. За срока на договора се предвижда да бъдат продадени 1,75 млн. тона лигнитни въглища на цена по-висока от тази, на която купуват централите в комплекса "Марица Изток".

Въглищата ще се предават на площадката на "Мини Марица Изток" и дружеството няма ангажимент за транспортирането им до сръбските централи.

Гарантирането на плащанията е подсигурено чрез неотменяем акредитив.

"Реализацията на български лигнитни въглища извън територията на комплекса "Марица Изток" досега беше немислима и едва ли някога се е допускало, че е възможен техния износ, особено при създадените през последните години мрачни прогнози за скорошно затваряне на "Мини Марица Изток", коментира Илза Чинкова, изпълнителен директор на дружеството.

По думите й, сключването на договора за износ на български лигнитни въглища няма да се отрази на гарантираните доставки за централите от комплекса "Марица-изток".

Въглищата от "Мини Марица-изток" поскъпнаха с 13%, ето защо

Въглищата от "Мини Марица-изток" поскъпнаха с 13%, ето защо

Цената на въглищата не е актуализирана от 2014 година