Преди време ви представихме списък на хората, които съсипаха Гърция. Тя обаче не единствената потърпевша държава, имала нещастието да се озове в погрешни ръце.

Британската столица Лондон също е била жертва на недобросъвестни индивиди, които са се възползвали от ситуацията и са успели да нанесат щети, възстановяването от които продължава с десетилетия.

Следващия път като посетите Лондон, се замислете дали част от архитектурата на столицата на Обединеното кралство не е донякъде брутална и дали местните не изглеждат малко закъсали с парите.

Ето списък на 7 души, които направиха Лондон по-малко красив и привлекателен, отколкото би трябвало да бъде.

Херман Гьоринг
Райхсмаршалът и ръководител на военновъздушните сили на Третия райх от 1933 г. е бил отговорен за бомбардирането на Лондон по време на Втората световна война. Около 43 000 цивилни граждани починали в Лондонския Блиц. Цели улици с жилищни сгради били изравнени със земята. Това дало шанс на зле ръководещи следвоенни проектанти, които запълнили засегнатите места с високи сгради и жилищни комплекси по социалистически модел, които били надупчени от престъпност и нищета.

Сър Томас Блъдуърт
Томас Блъдуърт бил кмет на града през 1666 г., когато се случил Големият лондонски пожар. Пламъкът тръгнал от хлебни помещения в Pudding Lane и можел да бъде овладян, ако Блъдуърт бил наредил на войници да прекъснат огнената стихия, като съборят няколко сгради. Той се поколебал, като обяснил, че му е нужно позволение от краля. Томас Блъдуърт казал, че огънят и без това е малък - „и жена може да го препикае".

Придворният летописец на английския двор Самюел Пепис описал срещата си с Блъдуърт по-късно в същия ден, плачейки „като припадаща жена". Големият пожар унищожил средновековния център на Лондон.

Мартин Макгинес и Гери Адамс
Двамата ирландски републикански лидери може да твърдят, че не са замесени в терористичните убийства в Ирландия, но те били публичното лице на движение, което докарало безмилостно насилие в Лондон в продължение на три десетилетия от 60-те години на миналия век. Британската столица изобщо не била спокойно място за живеене. Пример за това са бомбардировките в Хайд парк и Риджентс парк през 1982 г., които убили 11 души и избили 7 коне. Въпреки това, Адамс и Макгинес все още се почитат в някои части на Америка.

Ник Лийсън
Брокерът Ник Лийсън бил служител на банката Barings, основана в далечната 1762 година. В началото на 90-те години Лийсън започнал да извършва неоторизирани сделки в Сингапур, които до 1995 г. излезли извън контрол и банката фалирала. Мениджърите на Barings били в неведение.

Братята Кенди
Строителните предприемачи Ник и Кристиан Кенди със своите всеизвестно вулгарни блокове за настаняване са емблематични за притока на чужди пари в лондонския жилищен пазар. Цели декари от Мейфеър и Белгравия, както и други централни квартали били купени от плутократи от чужбина - от руски олигарси до арабски владетели, от тирани от бившите съветски държави до магнати от Близкия Изток.

Всичко това станало с изцяло спазване на закона, разбира се. В някои централни „жилищни" улици вечер няма да видите и една запалена лампа в къщите. Те са се превърнали в мъртви зони. Същевременно цените на имотите скочиха главоломно, правейки нещастен живота на истинските лондончани.

Оригиналната идея е на списание Politico и включва 12 имена.