Китай регистрира 85 милиона местни туристи през първата половина на почивните дни за празника 1 май, предаде CNN.

По този начин страната генерира приходи в размер на 35 милиарда юана, или приблизително 5 милиарда долара, показват данни на Министерството на културата и туризма в Китай.

В първия ден от тазгодишната 5-дневна почивка бяха регистрирани 23 милиона вътрешни туристи. Приходите тогава достигнаха около 10 милиарда юана, или 1,4 милиарда долара.

За сравнение - миналата 2019 година донесе 195 милиона местни туристи в страната за целия почивен период. Тогава приходите възлизаха на почти 120 милиарда юана (повече от 16,5 милиарда долара).

Пекин отваря туризма след 3 месеца блокиране

Пекин отваря туризма след 3 месеца блокиране

Макар и частично

Ако приходите до края на почивните дни се удвоят, достигайки около 10 милиарда долара, това би означавало, че загубите за туристическия сектор на страната на фона на коронакризата ще бъдат между 30 и 40% на годишна база. А очакванията бяха за по-сериозни загуби, което свидетелства, че страната се възстановява след пандемията.

Предвид избухването на огнищата на Covid-19 в Китай и мерките за блокиране, туристическото министерство разпореди на обекти в страната да контролират стриктно потока от посетители, ограничавайки капацитета до 30% от нормалното.

По данни на ведомството около 70% от обектите, класирани като "Клас А" в многостепенната система за класификация на Китай, са били отворени в първия ден на празника.

Китай съживява растежа с $600 милиарда в инфраструктурни проекти

Китай съживява растежа с $600 милиарда в инфраструктурни проекти

Втората световна икономика прилага същата стратегия за възстановяване, както след глобалната финансова криза