На фона на цялостното стопляне на отношенията между Вашингтон и Хавана във вторник администрацията на президента на САЩ Барак Обама обяви промени на дългогодишните санкции, наложени върху Куба. Те ще легализират за първи път от десетилетия насам възможността американски граждани да си купят и да изпушат кубинска пура, докато са в чужбина, пише Timе.

Съобщението на Министерството на търговията на САЩ, което идва след наскоро обявеното облекчаване на ограниченията за пътуване между САЩ и Куба, ще узакони американците, които пътуват до трета страна – като Франция или Великобритания например, да си купят кубинска пура, докато се намират в чужбина.

САЩ все повече вървят към стопляне на отношенията с Куба

САЩ все повече вървят към стопляне на отношенията с Куба

Обама лобира за свалянето на търговското ембарго срещу страната

Досегашните търговски рестрикции позволяваха на американски граждани, които пътуват легално до Куба, да се връщат с кубински пури на стойност до 100 долара, което не е много. Според списанието Cigar Aficionado една типична кутия с кубински пури съдържа 25 броя и се продава на цени над 100 долара.

Промяната на разпоредбата влиза в сила от днес, като позволява на кубинските граждани да изкарват пари над средните разходи за издръжка, докато са в САЩ, и им дава достъп до американската финансова система.

САЩ и Куба възстановяват редовните самолетни полети   

САЩ и Куба възстановяват редовните самолетни полети  

Между двете столици вече се извършват чартърни полети

„Днешните поправки са изградени върху историческите действия на президента Барак Обама за подобряване на взаимоотношенията на страната ни с Куба и нейните граждани. Тези стъпки не само разширяват възможностите за икономическа свързаност между кубинците и американската бизнес общност, но също така ще подобряват живота на милиони кубински граждани”, заяви в изявление секретарят по търговията на САЩ Пени Прицкер.

Предвижда се американският държавен глава да посети Куба следващата седмица. Той ще бъде първият президент на САЩ, стъпил на кубинска почва, след Калвин Кулидж през 1928 г.