Австралия е "на ръба" на енергийна криза поради недостига на газ и нарастващите цени на горивата, каза министърът по въпросите на климата и енергетиката на страната Крис Боуен, цитиран от ТАСС.

"Австралийските енергийни пазари преживяват истинска буря поради редица фактори, които влияят на много сериозната и сложна ситуация с доставките на електроенергия и газ", каза Боуен. Министърът уточни, че правителството ще предприеме необходимите мерки за стабилизиране на цените на енергоносителите на вътрешния пазар.

Освен нестабилността на световните енергийни пазари на фона на военната операция в Украйна, страната е близо до кризата и заради неблагоприятните метеорологични условия. Министърът отбеляза, че потребителското търсене на газ и електроенергия се е увеличило поради рязкото захлаждане на Югоизточното и Източното крайбрежие на континента.

Според Боуен, възможно е ситуацията да се облекчи чрез преминаване към възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), но това няма да стане скоро.

Само от началото на годината, цените на електроенергията в Австралия са "излетели" с повече от 140% поради скока в цените на газа, независимо от факта, че 70% от австралийския газ се изнася в чужбина.

В резултат на посоченото, по думите на изпълнителния директор на местната Асоциация на потребителите на енергия (EUAA) Андрю Ричардс, Австралия е изложена на риск да изпадне в най-голямата енергийна криза за последните 50 години.

БВП на Австралия през първото тримесечие на годината нарасна с 3,3%

Една от малкото развити страни в света, чийто ръст на БВП надмина очакванията

Износът на страната леко намалява, а вносът се увеличава