Икономиката на Австралия през първото тримесечие на годината нарасна с 0,8%, в сравнение с предходните три месеца, по данни на Австралийското статистическо бюро. Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се повиши за второ поредно тримесечие.

При това, темпът на растеж се оказа по-висок от очакваното. Анализатори, анкетирани от Trading Economics, очакваха средно ръст от 0,5% за тримесечието, а очакванията на респондентите на The Wall Street Journal бяха за 0,6% ръст.

БВП на Австралия през първото тримесечие на годината нарасна с 3,3%, в сравнение със същия период на миналата година. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за увеличение от 2,9%. През четвъртото тримесечие на 2021 г., БВП на Австралия нарасна с 4,2% на годишна база.

Освен това, оценката за икономическия растеж през четвъртото тримесечие на 2022 г. беше повишена до 3,6% на годишна база, от преди обявените 3,4%.

Потребителските разходи в Австралия през януари-март тази година се увеличават с 1,5% (през октомври-декември показателят беше 6,4%), а държавните - с 2,7% (с 0,4% през предходното тримесечие).

Износът намалява с 0,9% на тримесечна база, основно поради намалените доставки на метални руди и злато. Вносът обаче скочи с 8,1%, включително поради увеличените покупки на транспортна техника.

Google инвестира $740 милиона в Австралия

Google инвестира $740 милиона в Австралия

Инвестициите ще отидат за изграждане на изследователски център,партньорства с местни бизнеси