Беларус може да се превърне в технологичния Хонконг на Източна Европа благодарение на промени в законодателството, коментира експерт по време на среща във вторник след форума Central European Initiative, провеждащ се в Минск.

По думите на Виктор Прокопеня, който е основател на местната инвестиционна компания Capital Victor Prokopenya, измененията в законодателството, свързано с технологичната сфера, ще бъдат в голяма полза за страната.

"Има всички необходими условия, за да стане Беларус технологичният Хонконг на Източна Европа. Това включва потенциал за иновации и подходяща географско положение", заявява той, цитиран от Беларуската телеграфска агенция.

Източна Европа е новото любимо място за инвестиции на IT лидерите

Източна Европа е новото любимо място за инвестиции на IT лидерите

Превръща ли се регионът в новата Силициева долина?

Бизнесменът е сигурен, че ако законодателните предложения бъдат приети, Беларус ще се превърне в първата държава в света с нормативна база, регулираща блокчейн технологията и конкретно търговията с криптовалути, т.нар. смарт договори и други.

В допълнение измененията ще гарантират по-голяма свобода на движението на капитали и работна сила, включително улесняване на правилата за даване на визи за чуждестранни ИТ специалисти.

"Беларус е по-близо от всякога до възможността да се превърне в технологичен хъб за Славянския свят", убеден е експертът.

Препятствието, което "спъва" развитието на ИТ сектора в Източна Европа

Препятствието, което "спъва" развитието на ИТ сектора в Източна Европа

То е много просто, но съществено за индустрията