Желязната завеса може да падна заедно с Берлинската стена през 1989 година, но все още съществува мислена такава, която разделя Източна Европа от останалия свят. Това пишат от Economic Times в своя публикация, като посочват, че най-голямото ограничение пред страните от региона остава доброто владеене на английски език.

"Това е нещо много просто, което обаче възпрепятства глобализацията и развитието на ИТ сектора в Източна Европа. А нивото на владеене на английски език е предпоставката за навлизане на световния пазар, насочен към технологиите. В същото време липсата му спира милиони хора да се възползват от възможностите пред тях", се посочва още в нея.

Източна Европа е новото любимо място за инвестиции на IT лидерите

Източна Европа е новото любимо място за инвестиции на IT лидерите

Превръща ли се регионът в новата Силициева долина?

От медията посочват, че англоезичният свят доминира на технологичния пазар и това е причината за изключването на страните от Източна Европа.

Те включват в една група Полша, Балтийските държави, Балканите, както и Чехия, Словакия, Унгария и Украйна, като посочват, че в региона живеят над 70 милиона души, но общият брутен вътрешен продукт (БВП) е около 611 милиарда долара.

Мисия програмист: Как се прави кариера в IT сектора у нас?

Мисия програмист: Как се прави кариера в IT сектора у нас?

Светлин Наков пред Money.bg за възможностите и рисковете в професията

"Отчитайки цялото население на Великобритания, което е 65 милиона души, държавата генерира БВП от 2,6 трилиона долара", посочват авторите.

Друг пример, даден в публикацията, са Филипините, които през последните години "откраднаха" позицията на Индия като световен лидер в аутсорсинг сектора. Около 70% от колцентровете на международни компании вече са се преместили там, като има една основна причина за това - 93% от 100-милионното население във Филипините говори английски.

Държавата с най-много кол центрове и България имат един общ проблем

Държавата с най-много кол центрове и България имат един общ проблем

Той ще засегне цялата аутсорсинг индустрия в следващите години

Една европейска държава също има подобен успех - Португалия, където 90 на сто от хората владеят езика.

"Източна Европа и останалите пазари, които не говорят английски, могат да вземат пример от Португалия, която е готова да отхапе от големия технологичен пай", завършват от Economic Times.