Равнището на официално регистрираната безработица в САЩ през февруари е спаднало до 4,7% в сравнение с 4,8% през януари и 4,9% през същия месец на миналата година.

Броят на безработните в страната е останал без промяна - 7,5 милиона души, съобщи днес Департаментът по труда.

През втория месец на 2017 година в страната са създадени 235 хиляди нови работни места извън аграрния сектор.

Средното почасово заплащане на труда през февруари за работещите в частния сектор (извън селското стопанство) е нараснало с 6 цента - до 26,09 долара, след ръст от 5 цента през януари.

За година средното почасово заплащане е нараснало със 71 цента за година или с 2,8%, при повишаване на годишна база от 2,6% през януари.

Според икономисти, е необходим ръст на заплащането между 3% и 3,5%, за да се вдигне инфлацията до 2%, което е целева мишена на Федералния резерв.Но инфлацията в страната вече тръгна нагоре, след като цените на суровините от началото на годината се покачват.

"Икономиката е на гребана на вълната на опитимзма след президентскике избори", отбелязва главният икономист на Glassdoor Ендрю Чембърлен, цитиран от агенция Bloomberg.

Продължаващите добри данни и стабилното състояние на американския трудов пазар усилват очакванията на заседанието си следващата седмица Федералният резерв да повиши лихвените ставки в САЩ. Пазарите увеличиха прогнозите си за тази вероятност до над 90 процента.