През миналата година бразилските фермери са произвели продукти, с които могат да бъдат изхранени 10% от населяващите нашата планета 7,76 млрд. души. Това сочи изследване, публикувано от бразилската държавна агенция за селскостопански изследвания Embrapa, пише Ройтерс.

Получените данни подчертават силата на страната като международен селскостопански център, тъй като през последното десетилетие тя се превърна от вносител на храни в мащабен износител на соя, говеждо и пилешко, доставяни в Китай, Европейския съюз и много други страни, включително големи селскостопански производители.

Изследването е обхванало производството на зърнени и маслодайни култури в Бразилия, тъй като те са смятани за основни хранителни продукти, пише sinor.bg. Тези продукти могат да се използват както за непосредствена консумация от хората, така и за храна на животните, от които впоследствие се получава месо и мляко, се посочва в изявлението на Embrapa. Оказва се, че през миналата година Бразилия е произвела 8% от зърното в света при 6% през 2011 година.

Използвани са 2 методологии за оценка колко хора са нахранили бразилските фермери. В първия случай авторите на изследването са използвали международните цени на отглежданото в Бразилия зърно, изчислявани от Международния валутен фонд. Според тези изчисления през 2020 г. Бразилия е изхранила 772,6 млн. души, включително над половин милиард извън страната.

За втората методология на изчисление е използвано производството на зърно в страната без вноса. Според тези данни през миналата година Бразилия е изхранила 637 млн. души в целия свят, включително населението на страната от 212,3 млн. души.