Бразилия е най-големият производител на кафе в света, а латиноамериканската страна може да се похвали с дълбока история в продукцията на двата най-популярни сорта кафе - арабика и робуста.

През миналата година обаче сухото лято и резките температурни амплитуди в латиноамериканстака държава удариха върху реколтата на зърна робуста. И сега страната ще внася от чужбина именно този сорт.

Правителството на най-голямата икономика на Латинска Америка одобри вноса на кафе от сорта робуста. Това се случва за пръв път в историята на сраната, пише БГНЕС.

Разрешението за закупуване на зърна от чужбина, от които се прави любимата на мнозина ободрителна сутрешна напитка, даде Бразилската външнотърговската камара.

С решението доставките на този вид кафе могат да започнат съвсем скоро и то от Виетнам, но вносът ще бъде в ограничени количества.

До края на май в страната могат да бъдат доставени до 1 милион чувала кафе, всеки от който тежи по 60 килограма. Но изиксването е да се внасят не повече от 250 000 на месец.

Бразилия е най-големият производител и износител на кафе в света. През изминалата година страната успя да достигне до рекордна реколта от кафе арабика, но реколтата на робуста падна до нивото от 2004 година в резултат на тежката суша в щата Еспириту Санту.