Британската икономика ще расте с най-бавния темп от финансовата криза през 2009 г., заради "недостатъчната" перспектива за потребителски разходи, бизнес инвестиции и търговия, предвижда водеща бизнес група на Острова.

Британската търговска камара прогнозира, че брутният вътрешен продукт (БВП) ще се повиши с едва 1.3% през 2018 г., което е понижение от предишната си прогноза от 1.4%. тя намали и прогнозата си за растежа през 2019 г. от 1.5% на 1.4%.

Растежът на бизнес инвестициите ще спадне драстично до 0.9% през 2018 г. от 2.4% миналата година, задушен от високите предварителни разходи за правене на бизнес на Острова и продължаващата несигурност около Brexit.

Всяко домакинство губи по £1000 годишно заради Brexit

Всяко домакинство губи по £1000 годишно заради Brexit

Повечето документи и забавяния по митниците ще струват по £250

Производителността ще остане слаба, нарастването на доходите ще бъде ограничено. Финансите на домакинствата ще се разтегнат, като нивото на спестявания ще се понижи до историческо дъно, а нивото на дълга ще бъде високо. В резултат на това, потребителските разходи няма да бъдат "съществено по-силни" до края на следващата година, предвиждат от бизнес организацията, цитирани от вестник Independent.

Търговският дефицит на Великобритания също ще нарасне с повече от очакваното през следващите няколко години, тъй като износителите се борят да възстановят загубеното през годината, а растежът на ключовите пазари се забавя.

Растежът на сектора на услугите, който съставлява по-голямата част от британската икономика, ще се забави до 8-годишно дъно от 1.2%. Очаква се, че потребителски ориентираните индустрии като търговията на дребно и хотелиерския бизнес ще останат под най-голям натиск.

Британската икономика през 2017-а расте най-слабо от 5 години насам

Британската икономика през 2017-а расте най-слабо от 5 години насам

Потребители и бизнес изпитаха последствията от Brexit

Според прогнозата икономиката ще бъде "в ступор", като няколко фактора имат отрицателно въздействие. Това са липсата на яснота относно бъдещите отношения на Великобритания с ЕС, повишаването на лихвите, възможната световна търговска война и покачващите се цени на петрола.

Лихвените проценти се очаква да нараснат с 0.25% през последното тримесечие на годината, с още едно повишение до 1% през второто тримесечие на 2019 г.

Новата порция мита, въведени от президента на САЩ Доналд Тръмп, провокира Китай и ЕС да предприемат ответни действия, което повиши шансовете за болезнена търговска война.

За първи път от 2010-а британската икономика изостава зад тази на Еврозоната

За първи път от 2010-а британската икономика изостава зад тази на Еврозоната

Забавянето на растежа на Острова е значително

Британската търговска камара посъветва правителството да намали несигурността, с която се сблъскват фирмите на вътрешния пазар, и да предприеме действия по отношение на недостига на умения и лошата мобилна връзка, което намалява производителността и спъва растежа на бизнеса в Обединеното кралство.

Великобритания вече е изправена пред нов "продължителен период на слаб растеж", предупреждават от търговската камара.

"С фирмите, изправени пред продължаващата несигурност на Brexit, нарастващия световен протекционизъм и нестабилност в някои части на света, които ще окажат въздействие върху разходите и печалбите, сега е моментът за по-решителни действия за подкрепа на доверието и инвестициите в бизнеса", призова Адам Маршал, генерален директор на бизнес организацията.

Великобритания губи милиарди при всички сценарии за Brexit

Великобритания губи милиарди при всички сценарии за Brexit

Предпочитаната от Тереза Мей сделка ще струва £615 милиона на седмица

"Brexit не може да бъде единственият приоритет на Уестминстър. Предприятията в цялата страна искат да видят много по-неотложни действия, свързани с основите на икономиката у дома и съгласувани усилия за намаляване на високите разходи за правене на бизнес", посочи Маршал.

"Следващите няколко години ще бъдат тестов период за бизнеса във Великобритания. Това, от което се нуждаят фирмите и техните служители, е много по-видимо доказателство, че министрите са поели ангажимент да оправят основните неща, което ще позволи на бизнеса на свой ред да инвестира, да поема рискове и да расте", добави той.