Британската икономика е нараснала с 1,8% през 2017 г., което е най-слабият резултат от пет години насам. Това се показват предварителните данни на Националната статистическа служба (ONS).

Брутният вътрешен продукт в Обединеното кралство през четвъртото тримесечие на 2017 г. се е увеличил с 0,5% в сравнение с предходното тримесечие и с 1,5% на годишна база.

Динамиката и по двата показателя е с 0,1 процентни пункта по-добра от средната прогноза.

Британските потребители и бизнес вече са изпитват последиците от Brexit - решението за оттегляне от Европейския съюз, прието след референдума през юни 2016 година.

По-нататъшното забавяне на растежа се очаква тази година да достигне 1,4%, тъй като инфлацията се засили поради ниския валутен курс на паунда. А компаниите отлагат инвестициите, докато условията на Brexit станат ясни.

"Въпреки лекото увеличение през последното тримесечие на годината, цялостната картина показва по-бавен и неравномерен растеж в икономиката", заяви ръководителят на отдела за изчисляване на БВП в ONS Дарън Морган.

През четвъртото тримесечие секторът на услугите в Обединеното кралство нараства с 0,6%, след като през юли-септември се покачи с 0,4%. Обемът на производството в преработващата промишленост се увеличава с 1,3%, тъй като укрепването на световния икономически растеж и слабостта на паунда предоставиха подкрепа за компаниите износители.

В същото време строителната индустрия отбеляза спад за третото поредно тримесечие - с 1% през периода октомври-декември, а селското стопанство отбеляза намаление с 0.4%.