Черна гора планира изграждането на кинетична електроцентрала. Проектът е на местната компания World Vision Corp (WVC) и е подкрепен от китайската China Rainbow International Investment (CRIIC).

По план централата ще произвежда 100 мегавата мощност, пише SeeNews, позовавайки се на медии в страната.

В сътрудничество със своя стратегически китайски партньор CRIIC, черногорската World Vision наблюдава повече от четири години развитието на проекта на германско-швейцарския холдинг Save the Planet за производство на електроенергия от кинетична енергия.

Очаква се скоро компанията да стане лицензиран партньор на холдинга за територията на Черна гора и Сърбия.

Най-големият фонд на Softbank инвестира $110 милиона в стартъп за нетрадиционни батерии

Най-големият фонд на Softbank инвестира $110 милиона в стартъп за нетрадиционни батерии

Vision фондът залага на необходимостта от намирането на по-достъпни и по-големи системи за съхранение на енергия

"Производствените разходи са по-малко от 0,03 евро за киловат за периода на изплащане, като времето за изплащане е малко над пет години", каза основателят и съсобственик на WVC Сретен Джуретич.

По думите му предстои WVC да предложи на черногорското правителство да включи кинетичните централи в закона за възобновяемата енергия.

Save the Planet, дъщерно дружество на базираната в Швейцария компания Rosch Innovations, пусна в експлоатация кинетична електроцентрала в лабораторията за изследвания и разработки (R&D) на компанията в столицата на Сърбия Белград. Пилотната инсталация изисква входна електрическа мощност от 1,6 киловата и генерира електрическа мощност от 11,8 киловата.

Кинетичните електроцентрали представляват пневматични системи, при които плаваемостта преобразува кинетичната енергия чрез система от зъбни колелета, която задвижва генератор.

5 алтернативни източници на енергия, за които хората малко знаят

5 алтернативни източници на енергия, за които хората малко знаят

Използването на някои от тях засега не е възможно, но в близко бъдеще ще имат принос в полза на обществото