Масивният Vision фонд на конгломерата SoftBank ще осъществи своята първа рискова инвестиция, насочена към устройства за съхранение на енергия. Батериите, в които ще бъдат инвестирани средствата, са меко казано нетрадиционни, пише Bloomberg.

Фондът на японския технологичен гигант ще инвестира 110 милиона долара в швейцарския стартъп Energy Vault, който използва кранове и бетонни блокове за съхраняването на енергия. Технологията работи на следния принцип - електрически кранове повдигат и поставят бетонните блокове в кула, когато има изобилие от енергия. Когато обаче е необходима мощност, крановете използват гравитацията, за да развалят въпросната структура блок по блок, а теглото на низходящите блокове служи за превръщането на кинетичната енергия в електрическа и нейното съхранение за голям период от време.

Стартъпът е изправен пред сериозна конкуренция от страна на бързоразвиващата се индустрия в литиево-йонни батерии, чиито производствени разходи паднаха с 85% за последните 10 години.

100-милиардният Vision фонд залага на необходимостта от намирането на по-достъпни и по-големи системи за съхранение на енергия, както и за разширяването на използването на възобновяема енергия. Дори вятърът и слънцето като източници на енергия остават несигурни такива, предвид това, че в един момент могат да произвеждат електроенергия, а в друг - не. Според SoftBank намирането на начин за съхранението на чиста мощност и изпращането ѝ при необходимост може изцяло да промени играта.

Швейцарският стартъп използва същия принцип, който отдавна се използва от язовирите за помпено хидро физическо съхранение на енергия. При него се използват огромни резервоари и гравитация, за да генерират и съхраняват енергия. От SoftBank пък са убедени, че концепцията на бетонната кула може да се мащабира бързо със системите, инсталирани до съществуващите слънчеви или вятърни електроцентрали.

Според Акшай Нахета, който е управляващ партньор на SoftBank Investment Advisers, системата може да бъде осъществена за 15% от цената на инсталация с литиево-йонна батерия с подобен размер. Очаква се самият конгломерат да стане един от клиентите на Energy Vault и да инсталира една от системите на неразкрито засега място, посочи Нахета.

Energy Vault също изгражда демонстрационни инсталации в Италия и в завод за индийската Tata Power Company.

Робърт Пикони, съосновател и главен изпълнителен директор на Energy Vault, заяви, че технологията може да позволи на вятърни и слънчеви електроцентрали да доставят електроенергия в мрежата 24 часа на ден, подбивайки изцяло разходите за добиване на изкопаеми горива.

"Решаваме проблем, на който днес просто не са намерени много отговори", казва още Пикони.

Едно от предимствата на технологията е, че може да бъде инсталирана почти навсякъде, за разлика от помпените хидросистеми, които се нуждаят от поне два масивни резервоара на различни височини, за да работят. Въпреки това Пикони не очаква бетонните кули на Energy Vault да поникнат в градските центрове, където логично ще пречат на градоустройствената естетика.

"Очевидно е, че инсталацията не е устройство, което ще се съчетае идеално с градските условия", признава Пикони, допълвайки обаче, че навсякъде другаде инсталациите биха били безкрайно полезни.

Повече за технологията, която използва Energy Vault, може да откриете тук.

SoftBank създава втори Vision фонд с капитал над $100 милиарда

SoftBank създава втори Vision фонд с капитал над $100 милиарда

Саудитска Арабия остава извън него