Инвестициите в борсово търгуваните фондове (ETF) за злато вероятно ще се сринат през следващата година, сочи новата прогноза на инвестиционната банка Citi, предаде Kitco. Същевременно финансовата институция понижи прогнозата си за цената на благородния метал за 2021 г.

Очаква се нетният приток в златни ETF да достигне 800 тона през 2020 г., което е със 75 тона по-ниско от първоначалните прогнози. Това количество ще спадне с още 50% през 2021 г., посочват от Citi.

Ефектът от продажбите на ETF-ите се усети ясно през ноември, когато златото се разпродаде, като металът падна под нивото си на подкрепа от 1800 долара за тройунция. Това подрина много спекулативни и дълги позиции в златото, отбелязаха от Citi, допълвайки, че има солидна подкрепа при цена от 1700 долара за тройунция.

И въпреки че достигане до 2 хил. долара за унция все още не е невъзможно, цените на златото вероятно ще продължат да търгуват при по-ниска стойност, тъй като развитите икономики вече преминават през възстановяване.

"[Ние] виждаме движение над 2 хил. долара вероятно през следващите 3-6 месеца, но с изключение на кризата на фиатните пари, цените може след това да се понижат", изтъкват от банката.

Те са е много по-оптимистично настроени по отношение на индустриалните метали, включително медта. "[Виждаме] ценово покачване на индустриалните стоки, което предполага насочване към свързани с тях активи", се посочва в бележката.