Deutsche Bank очаква германската икономика да се свие през настоящото тримесечие, след като последното проучване сред бизнеса показа влошаване на настроенията и очакванията им за нови поръчки.

"Началото на 2019 за германската икономика засега е голямо разочарование", пишат икономисти от банката. "Движението на няколко ключови циклични индикатора ни казват, че германската икономика се движи към рецесия".

Бизнесът в еврозоната расте с най-бавен темп от 2013 година

Бизнесът в еврозоната расте с най-бавен темп от 2013 година

PMI намалява отново

Предупреждението от най-голямата германска банка идва само дни след предупреждението на гуверньора на Бундесбанк Йенс Вийдман, който заяви, че икономическата слабост се прехвърля и през 2019 г. и ще донесе значително по-нисък растеж от предвиждания само преди седмици.

Наскоро Берлин намали прогнозата си за 2019 г. почти наполовина, а изследването на IHS Markit показва забавяне на производството за първи път от четири години през януари.

Deutsche Bank предвижда 1 процента ръст през тази година и засега не коригират прогнозата си, изчаквайки окончателните данни за четвъртото тримесечие, които ще излязат на 22 февруари. През януари статистиката посочи, че най-голямата икономика в Европа е избегнала свиване.

Германия рязко понижи прогнозите за икономическия си растеж

Германия рязко понижи прогнозите за икономическия си растеж

Външни рискове ще забавят ръста на БВП до 1%