Египетска държавна компания е закупила директно от Русия около половин милион тона зърно при цена, значително по-ниска от тази при традиционните сделки, съобщава "Ройтерс", като цитира свои източници.

По същия начин северноафриканската държава е договорила и пратка от България.

Контекст: Кайро има сериозни проблеми с валутата заради икономическите ефекти от войната в Украйна. Наложи се неотдавна правителството да тегли целеви заем от ОАЕ за покупката на пшеница.

Китай може да измести Египет и Турция и ще стане най-големият купувач на пшеница

Коя държава ще измести Египет и Турция и ще стане най-големият купувач на пшеница

От юни миналата година досега покупките и са надхвърлили 12 милиона тона

Страната е един от най-големите вносители на важната култура в света. Заради затруднения износ от Украйна, Египет разчиташе на евтина руска пшеница.

Детайли: Службата за снабдяване със суровини на Египет е закупила около 480 000 тона жито от руската компания "Соларис" при цена заедно с транспорта от около 270 долара за тон. Това е по-евтино от постигнатото при търговете за доставки - през миналата седмица всички руски компании обявиха цени от между 286 и 291 долара за тон.

Турция увеличава още рекордното производството на пшеница

Съседката на България, която е принудена да увеличи още рекордното производство на пшеница

Ще има ли прекъсвания на доставките?

Според търговци Русия е въвела неофициален праг на цената на пшеницата за износ с цел да поддържа стабилността на вътрешния си пазар. Това е довело до решението на Египет да купува по-евтино от Франция и Румъния. В петък е станала факт и сделка за една пратка българска пшеница за 270 долара на тон.

Новата голяма доставка от Русия показва, че в сегашната несигурна ситуация нейните компании са склонни да дават и по-добри цени от предписаните в Москва при директно договаряне.