Вероятността САЩ да изпаднат в рецесия в следващите две до три години се расте значително дори конфликта с Китай да не се разрасне до търговска война в пълния й смисъл. Това смятат икономистите от сингапурската инвестиционна фирма Tamasek Holdings.

"Растежът в Щатите в се още е силен, но държавата вече закъсня с действията си за разрастване на експанзията, като вече са налице затягане на пазара на труда и нараснали разходи за компаниите", посочва ръководителят на компанията Рохит Сипахималани, цитиран от CNBC.

По неговите думи при такива условия Федералният резерв ще трябва да повиши лихвите, за да предотврати прегряването на икономиката.

"Това е много трудно за балансиране действие, защото трябва да забавиш икономиката, но не прекалено много", обяснява експертът.

"Нещата стават още по-сложни, когато добавим опасенията около търговската война. Дори до такава да не се стигне, този риск се отразява върху доверието на инвеститорите, върху това на компаниите и на потребителите. Само тези предпоставки могат да доведат до рецесия", смята Сипахималани.

Според оценката на експертите при задълбочаване на конфликта с Китай в следващите месеци, ще има голяма причина за притеснения. Тяхната прогноза е, че това със сигурност ще упражни сериозен натиск върху инвестициите в САЩ в близко бъдеще.