В бюджетната комисия на Европейския парламент предстои дискусия по доклада на евродепутатите, които посетиха страната ни в края на септември, за да проверят как се изразходват средствата от предприсъединителните програми.

Проектодокументът определя липсата на подготвени кадри за работа с еврофондовете като „ендемичен" проблем, съобщава news.bg.

Обществените поръчки са посочени като най-уязвима сфера за корупция и конфликт на интереси.

В заседанието на комисията ще участва и вицепремиерът Меглена Плугчиева, която по-късно днес ще обсъжда проблемите с усвояването на европейски средства у нас и с председателя на Европейския парламент Ханс Герт Пьотеринг.

Припомняме, вчера стана ясно, че през следващите две години Европейската комисия очаква, че икономическият растеж в новите страни - членки ще се забави рязко, главно заради забавянето на бизнес инвестициите.

Прогнозата на ЕК е за 4.5% икономически растеж за България през 2009 г. и за 4.7% през 2010 г. Българското правителство работи с по-оптимистична прогноза и предвижа 4.7% икономически растеж през 2009 г.

През 2008 г. ръстът на БВП на България се очаква да възлезе на 6.5%. Ръстът на вноса ще се забави до 6.3% през следващата година. Инфлацията в България ще се забави до 7.9% през 2009 г. от 12.4% през тази година.