Високопоставени представители от ЕС изразяват загриженост във връзка с увеличаването на доставките на домакински уреди за Русия от Армения и Казахстан, съобщи Bloomberg.

По информация на агенцията, безпокойството в Европейския съюз (ЕС) е породено от възможното използване от страна на Русия на някои от тези стоки или техните компоненти за военни цели.

"Европейски служители са загрижени, че поне някои от стоките и техните компоненти могат да намерят военно приложение", се казва в съобщението на агенцията.

По данни на Евростат, Армения за първите 8 месеца на тази година (януари-август) е внесла повече перални машини от ЕС, отколкото общо за последните две години.

Армения започна да плаща за руския газ в рубли

Армения започна да плаща за руския газ в рубли

Газпром" е единственият доставчик на природен газ за страната

А например през август Казахстан е внесъл от страни от Европейския съюз хладилници на обща стойност 21,4 милиона долара, което е над три пъти повече от показателя за същия месец на 2021 година. Подобни данни има и за други битови електроуреди.

Освен това, данните на казахстанското правителство сочат нарастване на доставките на хладилници, перални машини и друга битова техника за Русия, пише агенцията.

Отбелязва се, че търговията на евразийските страни една с друга, може да помогне на Русия да компенсира намаляването на вноса от други държави поради санкциите.

От ЕС следят ръста на износа към страни, които са "в периферията на Русия". Обаче същевременно се отбелязва, че е трудно да се противопоставят на търговията с битова техника, тъй като в основната си част тези артикули не подлежат на санкции.

Над 2000 нови руски компании са регистрирани в Казахстан за 4 месеца

Над 2000 нови руски компании са регистрирани в Казахстан за 4 месеца

Русия е инвестирала милиарди долари в нефтения сектор на Азербайджан