Европейският съюз е предложил да забрани достъпа до своите пристанища на товарни кораби, които се опитват да заобиколят санкциите спрямо "тавана" на цените на руския петрол. Това съобщи Bloomberg, позовавайки се на документи на ЕС.

Колко е средната цена на руския петрол за март

Колко е средната цена на руския петрол за март

Оказва се доста под "тавана"

По информация на агенцията, Европейската комисия (ЕК) се аргументира с "рязкото увеличаване на броя на измамните дейности и свързаните с тях рискове за околната среда". На кораби, за които се подозира или е установено, че се опитват да заобиколят "тавана" на цените на руския петрол, би трябвало да бъде забранено да влизат в европейски пристанища и шлюзове, се казва в предложението на ЕК.

Посоченото е част от 11-ия пакет от санкции спрямо Русия, който е бил представен на страните от ЕС за одобрение.

Русия се "еманципира" от използването на услуги от Запада при износа на петрол

Русия се "еманципира" от използването на услуги от Запада при износа на петрол

Възможно е "таванът" на цените на изнасяните от Русия петрол и нефтопродукти да бъде понижен

Bloomberg допълва, че има информация и за разработването от ЕС на забрани за транзита на много стоки през Руската федерация, също така ограничения за кораби, които изключват своите транспондери (уреди за идентификация на кораба).

Разработва се и механизъм, който може да се използва срещу трети страни, които помагат на Русия да избегне санкциите на западните страни.

Индия (ще) е новият най-голям доставчик на петролни продукти за Европа

Кой (ще) е новият най-голям доставчик на петролни продукти за Европа

Голяма част от горивата са от преработен руски петрол

В тази връзка, могат да бъдат включени в санкционните списъци във връзка с доставките на стоки за Русия общо 35 икономически структури от няколко държави: Китай, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Иран, Армения и Узбекистан. По предварителна (и непотвърдена официално) информация на международни медии, в проектосписъците със санкции са включени 7 китайски компании - две компании от континентален Китай (3HC Semiconductors и King-Pai Technology), както и пет хонконгски компании: Sinno Electronics, Sigma Technology, Asia Pacific Links, Tordan Industry и Alpha Trading Investments.

Какъв е спадът на БВП на Русия за първото тримесечие

Какъв е спадът на БВП на Русия за първото тримесечие

При промишленото производство обаче се наблюдава лек ръст, а при строителството - голям