Политическите анализатори от Европейската централна банка (ЕЦБ) започнаха да бият тревога за инфлацията в еврозоната, след като миналия месец тя достигна 10-годишен връх. Макар че все още е под нивата в САЩ, икономическите и политическите рискове за Европа също се увеличават.

През последните седмици ЕЦБ е подложена на все повече политически призиви да забави изкупуването на спешни облигации, тъй като икономическото възстановяване набира скорост. Скорошната прогноза на статистическата агенция на ЕС -Евростат, заяви, че годишната инфлация в еврозоната се очаква да достигне 3% през август спрямо 2,2 % през юли.

Инфлацията в еврозоната скочи до 10-годишен връх

Инфлацията в еврозоната скочи до 10-годишен връх

Това определено предизвиква голямо главоболие на ЕЦБ

Много инвеститори вече усещат признаци на промяна в паричната политика на еврозоната. И това е нещо съвсем естествено, като имаме предвид, данните, показващи, че инфлацията вече се е повишила до 10-годишен връх - опровергавайки мнението, че ценовият натиск е преходен. Нещо повече - инфлацията може и да надхвърли прогнозите на ЕЦБ. Мнението е на президента на Bundesbank - Йенс Вайдман.

Така че не е никак изненадващо, че еврото се търгува близо до едномесечни върхове от над $1,18. А доларовият индекс не е далеч от най-ниските си нива от един месец насам. Доходността по облигациите в еврозоната също се повиши. И данните, и изказването на централната банка определено ще останат в центъра на вниманието на икономистите още дълго време.

Инфлацията в Германия изпревари растежа на средните заплати

Инфлацията в Германия изпревари растежа на средните заплати

Последните данни категорично показват, че заплатите в Германия няма да се справят с инфлацията тази година и че кризата се задълбочава

Какви са рисковете за Европа?

Нарастващата инфлация в еврозоната, в Европейския съюз, а и в цяла Европа крият сериозни рискове. Експертите от ЕЦБ предупреждават, че рисковете от сериозна икономическа, както и политическа криза са сериозни. Потребителските цени в 19-те страни, които споделят еврото като своя валута вече се повишиха с 3% само през август. Заплахите от паническо купуване, страх за инвестиране, протести и политически сътресения са все по-сериозни.

Наскоро главният икономист на ЕЦБ - Филип Лейн, коментира пред Reuters, че "изненадващите данни за растяща инфлация" все още не оспорват възгледите му за нейния временен характер. Както и че растежът на заплатите, който също е факт в еврозоната, остава заглушен от медиите.

Инфлацията изяде повишението на заплатите в САЩ

Инфлацията изяде повишението на заплатите в САЩ

Реалните възнаграждения намаляват