Пушенето на канабис вече е законно за лица над 18 години в Германия, след като в сила влязоха нови закони за лично притежание, пише The Guardian.

От 1 април възрастните в Германия имат право да носят до 25 грама изсушен канабис в себе си и да отглеждат до три растения марихуана у дома.

Новите закони последваха разгорещен дебат относно предимствата и недостатъците на разрешаването на по-лесен достъп до марихуана.

Според правителството декриминализирането на канабиса ще удари скрития пазар и ще намали разпространението на замърсен канабис, като по този начин ще защити младите хора. Не липсваха обаче и критики относно възможното въздействие върху младежите.

Германия се готви да легализира канабиса до края на 2023-а

Германия се готви да легализира марихуаната до края на годината

Притежаването на до 25 грама канабис и отглеждането на максимум три растения за лична употреба може скоро да бъде законно

"От наша гледна точка законът, както е написан, е катастрофа", каза Катя Зайдел, терапевт в център за наркозависими в Берлин, Tannenhof Berlin-Brandenburg, пред Agence France-Presse (AFP).

"Достъпът до продукта ще бъде по-лесен, имиджът му ще се промени и ще се нормализира, особено сред младите хора", каза Зайдел, добавяйки, че очаква да види увеличение на употребата на канабис "поне в началото".

Новото законодателство има и някои гаранции за защита на младите хора, включително забрана за пушене на канабис в рамките на 100 метра от училища, детски градини и площадки, както и от спортните центрове.

Министърът на здравеопазването на Германия Карл Лаутербах обеща мащабна кампания за обучение на младите хора относно рисковете за здравето и засилване на програмите за превенция.

Планираната медийна кампания обаче не успя да убеди критиците. "Това не резонира с тях, никога няма да проработи", каза Борис Кноблих, говорител на организацията Tannenhof Berlin-Brandenburg. 

Федералният център за здравно образование, свързан с министерството на здравеопазването, каза пред AFP, че "ще поеме своята отговорност, като разшири своите предложения за превенция".

Германия одобрява законопроекта за легализация на канабиса за лична употреба

Германия одобрява законопроекта за легализация на канабиса за лична употреба

Законодателството, въведено от правителството на канцлера Олаф Шолц трябваше да влезе в сила в началото на годината, но беше задържано, заради съпротивата на някои законодатели

Междувременно южната провинция Бавария тества онлайн курс за обучение на учители как да подходят към темата в класната стая.

Според официалната статистика от 2021 г. 8,8% от възрастните в Германия на възраст 18-64 години са заявили, че са консумирали канабис поне веднъж през предходните 12 месеца.

Сред хората на възраст от 12 до 17 години този брой е нараснал до близо 10 на сто.