Германският кабинет може да въведе легализация на канабиса. Това предвижда спорен проектозакон за планирано национално легализиране на канабис за развлечение.

Законопроектът гласи, че притежаването на до 25 грама канабис за лица над 18 години и отглеждането на максимум три растения за лична употреба ще бъде законно.

Канабисът трябва да бъде достъпен чрез специални асоциации или "клубове за канабис". Канабисът обаче не може да се консумира в клубовете или в радиус от 250 метра от обектите, според проектозакона.

Министърът на здравеопазването Карл Лаутербах трябва да представи законопроекта след очакваното одобрение на проекта от кабинета.

Плановете на социално либералната тройна коалиция на канцлера Олаф Шолц от социалдемократи, зелени и свободни демократи предизвикаха яростни критики, включително от влиятелния полицейски синдикат GdP.

Председателят на GdP Йохен Копелке каза пред dpa, че преходната фаза е твърде кратка, което "неизбежно ще доведе до огромна несигурност, ако не и до конфликти, между властите и населението".

Връзка за милиони между Роман Абрамович и канабис индустрията на САЩ

Връзка за милиони между Роман Абрамович и канабис индустрията на САЩ

Руският олигарх остава несанкциониран в Съединените щати

Копелке също се опасява, че черният пазар ще нарасне и пътната безопасност ще пострада след легализирането на канабиса, докато тежестта върху полицията ще нарасне.

Германската асоциация на съдиите също изрази загриженост относно увеличената тежест върху съдебната система, цитирайки многото правила около клубовете за канабис и отглеждането и разпространението на наркотика.

Няколко политици от опозиционните консервативни християндемократи също изразиха критики към плановете.

Първият завод за производство на медицински канабис в Гърция и най-големият в Европа беше открит

Най-големият завод за легален канабис в Европа е факт и се намира сравнително близо до България

Чужденците също ще могат да използват медицински канабис на територията на страната, но при определени условия

Законът би довел до "пълна загуба на контрол", каза министърът на вътрешните работи на Саксония Армин Шустер.

Междувременно правителственият комисар по наркотиците Буркхард Блинерт говори за "промяна на парадигмата" в германската политика за наркотиците по радио Deutschlandfunk в сряда.

Новият закон няма да омаловажава употребата на канабис, както твърдят критиците, каза той. Вместо това, това всъщност би помогнало за защита на младите хора и минимизиране на рисковете за здравето.

Правителството твърди, че законните и контролирани от държавата продажби могат да подобрят защитата на младите хора и здравето.

Първоначално коалицията на Шолц имаше планове за по-широко разпространение на канабис в лицензирани магазини. Но засега това е изключено, отчасти поради опасения, че може да противоречи на международното право и правото на Европейския съюз.

Легализация в цъфтеж: Все повече предприемачи на канабис в САЩ

Легализация в цъфтеж: Все повече предприемачи на канабис в САЩ

Марихуаната е новата бизнес ниша в Америка

Проектът, който все още не е одобрен, вероятно ще претърпи промени, тъй като германският парламент или Бундестагът ще го обсъжда след лятната ваканция. Горната камара на германския парламент, Бундесратът, също ще обсъди законопроекта.

Правителството се стреми да приеме законодателството тази година.

Притежанието на канабис за лична употреба е законно в редица държави, сред които Люксембург, Малта и Канада.