Германските депутати одобриха спорен законопроект, който легализира личната употреба на канабис. Това може да означава, че ще е разрешена контролирана консумация на наркотика от 1 април в Германия.

Законодателството, въведено от правителството на канцлера Олаф Шолц трябваше да влезе в сила в началото на годината, но беше задържано, заради съпротивата на някои законодатели в управляващата коалиция, пише Bloomberg.

Имаше критики от страна на основните опозиционни консерватори в Германия, които твърдяха, че легализирането на канабиса ще навреди на здравето на младите хора и ще увеличи работата на полицията. Правителството заяви, че целта е да се свие черният пазар, да се справи с престъпността, свързана с наркотиците, и да се предотврати продажбата на замърсени продукти.

Първият завод за производство на медицински канабис в Гърция и най-големият в Европа беше открит

Най-големият завод за легален канабис в Европа е факт и се намира сравнително близо до България

Чужденците също ще могат да използват медицински канабис на територията на страната, но при определени условия

Според новите правила възрастните могат да притежават максимум 25 грама канабис за лична употреба на обществени места и да отглеждат до три растения за лична консумация. Германия следва страни като Канада, Уругвай и Малта, както и около 20 американски щата, които са въвели подобни механизми.

Според здравният министър Карл Лаутербах правителството преследва две основни цели: да се справи с незаконната продажба на канабис и да "защити" здравето на хората.

Законът не изисква подкрепата на Бундесрата или горната камара, според здравното министерство.