Германският брутен вътрешен продукт спадна с 0,3% през четвъртото тримесечие на 2023 г. спрямо предходните три месеца, показват окончателни данни на Федералната статистическа агенция.

През първото тримесечие на тази година обемът на икономиката е нараснал с 0,1%. тримесечие той не се е променил на тримесечна база. Според резултатите от второто и третото тримесечие се регистрира нулева промяна в обема на икономиката, като през първото тримесечие той нараства с 0,1%, отбелязва Trading Economics.

 Ако икономиката на Германия се свие през първото тримесечие, както се прогнозира, страната ще изпадне в рецесия

Ако икономиката на Германия се свие през първото тримесечие, както се прогнозира, страната ще изпадне в рецесия

"Прогнозираме, че германската икономика ще се свие с 0,3% през 2024 г.", коментира главният икономист на Commerzbank Йорг Крамер

Окончателните данни съвпаднаха с предварително обявените. Анализаторите също не очакваха ревизия.

Стопанските капиталови инвестиции през четвъртото тримесечие намаляват с 1,9%, в това число в строителството - с 1,7% и машиностроенето - с 3,5%.

Междувременно потребителските разходи са се увеличили с 0,2%, държавните разходи с 0,3%.

Обемът на германския износ през 4-то тримесечие на 2023 г. е спаднал с 1,5%, а вносът с 1,7%.

Колко ще се понижи БВП на Германия за 2023 година

Колко ще се понижи БВП на Германия за 2023 година

Прогнозата на германския институт IMK

Германският БВП, коригиран с броя на работните дни, е намалял с 0,2% през октомври-декември спрямо същия период на 2022 година, отбелязвайки последователен спад след свиването от 0,3% на годишна база през предходния период. Този спад предвещава навлизането на най-голямата европейска икономика в техническа рецесия за първи път от 2020-21 г., което се дължи на комбинираните ефекти от ескалиращите цени, повишените разходи за заеми и потиснатото външно търсене, пише Trading Economics.