Германският институт по макроикономика и изследвания на конюнктурата (IMK) прогнозира, че брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия ще се свие тази година с 0,5%. За 2024 г. се очаква икономиката на страната да нарасне с 0,7%, т.е. спадът за настоящата година ще се компенсира и ще се постигне съвсем лек ръст.

"Германската икономика, която беше отслабена от шокове при цените на енергоносителите, няма да може да се развива нормално през следващите месеци, тъй като високите лихвени проценти и забавящата се световна икономика я възпират", отбелязват от IMK.

Експертите смятат, че като се има предвид спада на инфлацията и по-големите увеличения на заплатите, частното потребление ще се възстанови през третото тримесечие на 2023 г. "Обаче това положително развитие се случва късно, и то ще може само леко да смекчи, но не и да предотврати рецесия за цялата 2023 г.", посочва институтът.

Според оценките на IMK, инфлацията за 2023 г. ще бъде средно 6% (през 2022 г. беше 6,9%). "През 2024 г. нивото на цените вероятно отново ще бъде относително близо до целта за инфлация на Европейската централна банка (ЕЦБ) - средно 2,4%", подчертават от IMK.

На този фон икономистите от института препоръчват основното внимание да бъде насочено към "застраховане" срещу високите и променливи цени на енергоносителите.

По-рано Германският институт за икономически изследвания (DIW) прогнозира, че БВП на Германия тази година ще намалее с 0,4%, а през следващите няколко години икономиката на страната постепенно ще се възстановява. Според прогнозата на DIW, БВП на Германия ще нарасне с 1,2% през 2024 г. Що се отнася до инфлацията, институтът предполага, че през следващата година страната ще се върне към "ценова стабилност", т.е. към средно ниво на инфлацията от около 2%.

Германия повлича икономиката на цяла Европа надолу

Германия повлича икономиката на цяла Европа надолу

Прогнозата за растеж за целия ЕС е намалена за 2023 г. до 0,8%