Пазарът на петрол през втората половина на 2023 г. може да развие дефицит на фона на рязко възстановяване на търсенето в Китай и стагнация на предлагането, поради което алиансът ОПЕК + на срещата си през юни може да реши да увеличи производството. Това се посочва в аналитична бележка на инвестиционната банка Goldman Sachs.

През октомври страните от ОПЕК+ се съгласиха да намалят общото си производство на петрол с 2 милиона барела на ден до края на 2023 г.

Goldman Sachs очаква цените на петрола постепенно да се покачат до 100 долара за барел към декември, при условие че добива на страните от ОПЕК+ през втората половина на годината се увеличи с 1 милион барела на денонощие.

Ако ОПЕК+ не промени нивата на производство, тогава цените на Brent може да достигнат $107 за барел до декември и да продължат да се покачват.

Саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман каза през февруари, че настоящата сделка на ОПЕК+ за ограничаване на производството ще остане в сила до края на годината. Той обаче е предпазлив относно прогнозите за търсенето в Китай.

Русия планира да намали добива на петрол през март с 500 000 барела на ден, или с 5% от производството на петрол в страната.

Междувременно Goldman Sachs понижи прогнозата си за цената на петрола Brent за второто тримесечие до $90 за барел от предишната си оценка от $105 за барел барел.

"Исторически погледнато, ОПЕК е увеличавал производството, когато потреблението в САЩ се е повишавало, но картелът е предпазлив относно промените на търсенето в Китай", казаха анализатори от банката, цитирани от "Прайм".