JP Morgan обеща да подкрепи клиентите в преминаването на бизнесите им в съответствие с целите от Парижкото споразумение. HSBC обяви до 1 трилион долара финансиране за зелени проекти. Подобни съобщения могат да бъдат проследени през последните две седмици, пише Oilprice.

Тенденцията не е нова. Банките в САЩ започнаха да проявяват неохота да продължат да предоставят заеми за петролни и газови компании преди тазгодишния ценови срив и пандемията. Производителността се оказа по-ниска от прогнозата и кредитополучателите потъваха по-дълбоко в дългове. Банките трябваше да се предпазват. Но тази година тенденцията се засили значително, след като движението за зелена енергия получи голям тласък при плановете за възстановяване след пандемия, като се твърди, че единственото възстановяване, което има смисъл, е зеленото възстановяване. И така кредиторите надушиха новите възможности.

Европейският съюз например обвърза разпределението на своя фонд за възстановяване след пандемия от 750 милиарда евро с изискването поне 37% от парите да се използват за проекти за зелена енергия. Но Европа не е единствената. Инвестициите във възобновяеми енергийни източници тази година се оказаха по-устойчиви от тези в изкопаеми горива. Отчита се спад, но той е по-нисък от този в сектора на изкопаемите горива. Така че банките следят тенденциите.

Увеличаването на продажбите на нефт и газ биха били вредни за индустрията, но биха били вредни и за новите цели по отношение на емисиите на банките, според президентът на Petroleum Equipment & Services Association.

 Слънчевата енергия може да е водещ енергиен източник в Европа след 5 години

Слънчевата енергия може да е водещ енергиен източник в Европа след 5 години

2019-а е била най-силната по отношение на растежа капацитета за соларна енергия в ЕС от 10 години насам

"Технологията за възобновяема енергия не е напълно развита, за да осигури енергията, от която се нуждае светът, и дори да беше, нефтът и природният газ са важна част от веригата за доставка на възобновяема енергия", обясни Лесли Бойер. По думите му енергийният преход понастоящем не е замяна на една форма на енергия с друга, а по-скоро за получаване на всички форми на енергия - цялата енергийна екосистема да работи заедно, за да осигури на света по-чиста енергия.

Преминаването към изцяло възобновяема енергия ще бъде предизвикателство.

"Не бих описал преминаването към възобновяеми енергийни източници като сериозно за петролната и газовата индустрия. Макар да е вярно, че преминаването от изкопаеми горива към възобновели енергийни източници започна преди десетилетия, разходите за захранване на планетата само от чиста енергия биха били много скъпи", каза Андрю Голдщайн, президент на брокерската компания Atlas Commodities.

Той обаче отбеляза, че въпреки предизвикателствата, възобновяемата енергия привлича по-голямо внимание от най-големи нефтени и газови компании в световен мащаб и банките защото виждат, че търсенето на такава енергия расте в бъдеще.

Има и нещо друго в енергийния преход, което изглежда се игнорира: няма да се случи светкавично. И ако банките пренебрегват това, рискуват да се изгорят от ентусиазма си за възобновяеми източници и "избягване" на петрола и газа.

"Преходът няма да се случи за една нощ", казва Пол Стокли, ръководител на базираната във Великобритания адвокатска кантора Fieldfisher. Според експерта е налице определена тенденция банките и другите доставчици на финансови услуги да ограничават финансирането си към петролната и газовата индустрия. По думите му пълното излизане би било вредно за кредиторите, както и за кредитополучателите.

Джонсън: Всеки дом във Великобритания ще бъде захранван от чиста енергия до 2030

Джонсън: Всеки дом във Великобритания ще бъде захранван от чиста енергия до 2030

Премиерът ще представи своя план пред консерваторите днес

"В резултат на това банките, които се отказват от финансиране на проекти, свързани с петрол и газ, могат да загубят възможностите за бизнес, включително възможностите за енергиен преход, ако вземат решения за кредитиране на сектор, а не на технологии", каза той.

Факт е, че мнозина са склонни да пренебрегват това, но петролната и газовата индустрия е в добра позиция да подпомогне енергийния преход.

"Милиард души нямат достъп до електричество по целия свят. Търсенето на енергия ще нарасне с 25% до 2040 г. Това означава, че мащабът и инфраструктурата имат значение", заяви Лесли Бойер от PESA. "Нуждаем се от технологичната експертиза от петролната и газовата индустрия, които доставят мощност на света през годините, за да ни помогнат да осигурим нужните решения за бъдещето. Да я изключим би било неразумно".

Банките не загърбват сами петролната индустрия. Те тръгват в тази посока заради повишаване на инвестиционния апетит към популярното напоследък Socially responsible investing и натиска на инвеститорите за отпускане на заеми.

Големите петролни компании могат да станат водещи играчи в енергията на бъдещето

Големите петролни компании могат да станат водещи играчи в енергията на бъдещето

Енергийният сектор е недолюбван от инвеститорите днес

Дори Международната агенция по енергетика, ярък поддръжник на прехода към зелена енергия, очаква петролът и газът да съществуват дълго време и да доставят енергия на нарастващия брой хора по света.

И все пак в малко вероятния случай, в който банките напълно да изключат петролните и газовите компании от списъка си с клиенти, индустрията все още ще има алтернативи. Търговците на стоки са подобна алтернатива, според Оливър Абел Смит, банков партньор в Fieldfisher.

През изминалата година пет от най-големите банки в САЩ обещаха да спрат финансирането на арктическите сондажи за нефт и газ. Новината със сигурност не беше добре дошла за индустрията, но арктическото сондиране е скъпо, резултатът, както винаги, е несигурен и пандемията определено не е най-доброто време за това.