Икономическият растеж на Грузия за април 2024 г. в сравнение с април миналата година е с доста впечатляващите 11,8%, съобщи Националната статистическа служба на страната.

"Според предварителните оценки, за април 2024 г. в сравнение със същия период на предходната година, ръстът на реалния брутен вътрешен продукт (БВП) е 11,8%. А средният темп на растеж за първите четири месеца на 2024 г. е на ниво от 9%", се казва в документа, пише Финмаркет.

Статистическите данни показват, че темпът на растеж на икономиката на Грузия за април е подновил 2-годишния си максимум за месечен растеж на годишна база. Преди най-високият темп на растеж на БВП на Грузия беше за декември 2022 г., като увеличението беше с 11%.

Годишна инфлация от 0,5% - постигна я Грузия

Годишна инфлация от 0,5% - постигна я една Черноморска държава

Цените като цяло в страната за март не са се променили спрямо февруари

Населението на малката бивша съветска република граничеща с Черно море е наполовина на българското и стандартът на живот не е висок, но страната за последните 3 години има висок за европейските стандарти икономически растеж.

Преди дни изпълняващата длъжността председател на Националната банка на Грузия Натия Търнава заяви, че макроикономическите показатели на Грузия остават стабилни. По думите й, "макроикономическите основи на страната са стабилни.Силният икономически растеж ще продължи и през 2024 г., като средният икономически ръст за първите три месеца на 2024 г. е 7,8% на годишна база".

За 2023 г. БВП на Грузия нарасна със 7%, след бурен растеж от 10,4% за 2022 година.

САЩ измести Русия като втори най-голям вносител за Грузия

САЩ измести Русия като втори най-голям вносител за бивша съветска република

Една и съща стока формира едновременно най-голям внос и най-голям износ

През май Националната банка на Грузия повиши прогнозата си за икономическия растеж на страната за 2024 година - от 5% на 5,6%, като очакванията са за инфлация средно за годината едва от 1,5%, при целева стойност от не повече от 3%.

Съшевременно грузинското правителство очаква ръст на БВП за годината от 5,2%, колкото е и прогнозата на ЕБВР.

Наскоро анaлизaтopи oт нaй-гoлямaтa aмepиĸaнcĸa бaнĸa ЈРМоrgаn Сhаѕе пoдoбpиxa пpoгнoзaтa cи зa pacтeжa нa бpyтния вътpeшeн пpoдyĸт нa Kитaй пpeз 2024 г. - дo 5,2%, oт oчaĸвaнитe пpeди 4,9%, cъoбщи ĸитaйcĸaтa дъpжaвнa aгeнция "Cинxya". Ocнoвaниe зa пoвишeнaтa пpoгнoзa дaвa нaдминaлият пpeдвapитeлнитe oaчaĸвaния pъcт нa ĸитaйcĸaтa иĸoнoмиĸa oт 5,3% зa пъpвoтo тpимeceчиe нa гoдишнa бaзa.

Какво изнася Грузия за втория по големина нейн търговски партньор Русия - и вносът от там

Какво изнася Грузия за втория по големина нейн търговски партньор Русия - и вносът от там

Страната има най-голям товарооборот с Турция