Въпреки че все още не е споменавана в r/wallstreetbets в Reddit, за разлика от среброто и акциите на GameStop, днес платината поскъпна с 56 долара за тройунция, с което достигна цена от 1248 долара за тройунция. Това е най-високата му стойност за последните шест години.

Причината за ценовата динамика на благородния метал е спадът на предлагането, причинен от затварянето на някои мини в Южна Африка заради пандемията, комбинирана със силно търсене от бижутерството, автомобилния сектор и индустрията. В резултат на това, на фона на поевтиняването на долара, през изминалата седмица платината се представи по-добре от всички други ценни метали, посочват от Zero Hedge.

Друг удар върху производството в страната беше спирането на тока за домакинствата и бизнеса в сряда, продължило от 13 часа до 6 сутринта в четвъртък. Това е второто прекъсване на подаването, след като подобно се случи и в неделя, а мините зависят изключително много от електроснабдяването.

Очакванията са, че металът ще продължи да поскъпва, а причината за това е затягането на правилата върху емисиите. Всъщност настоящият възход на платината се наблюдава на фона на понижаването на търсенето за катализатори, причинено от спада на производството на автомобилния сектор като цяло и на европейското производство на дизелови превозни средства в частност, което е надолу с 22% на годишна основа, сочат данните на PGM Market Report.

"Търсенето за автомобилни катализатори ще се възстанови скоростно заради увеличаването на производството и по-стриктните ограничения за емисиите от камионите в Китай", посочват анализаторите. "Индустриалното потребление ще се задържи стабилно, като употребата на платина за производството на химикали ще достигне исторически рекордни стойности."