Ударът от мерките на правителството през четвъртото тримесечие на миналата година е довел до свиване от 3,8% на годишна основа, сочат предварителните данни на Националния статистически институт.

Така на практика икономиката се връща на равнището си от края на 2017 г.

Все пак в сравнение с предходното тримесечие се наблюдава леко покачване - от 2,1%, но трябва да се изчакат окончателните данни за растежа, но даже и те трябва да се взимат с едно наум, тъй като по-рано тази година от Българската народна банка разкриха, че НСИ е манипулирал именно данните за брутния вътрешен продукт.

"Според експресните оценки на БВП по елементи на крайното използване през четвъртото тримесечие на 2020 г. основната причина за регистрирания икономически ръст по сезонно изгладени данни спрямо третото тримесечие е увеличението на износа на стоки и услуги с 11.3%", сочат от НСИ.

На годишна основа потреблението очаквано е надолу - с 5,7% на годишна основа, формирането на капитал също (7,9%), а експортът, макар да расте в сравнение с предходното тримесечие, се срива с цели 11,2% спрямо същото тримесечие на 2019 г.

Брутната добавена стойност спада с 3,8% на годишна основа и така бележи трети пореден месец на понижение, въпреки че темпът все пак се забавя. Очаквано най-тежко беше положението през второто тримесечие, когато показателят спадна със 7,8%.

Последните данни, макар и предварителни, доказват, че икономиката на страната се задържа в рецесия.