След месеци на антиправителствени протести и търговска война между САЩ и Китай, Хонконг вече навлезе в първата си рецесия от десетилетие през миналата година. Пандемията сега влоши значително ситуацията за региона и прати икономиката в най-лошите три месеца в историята, пише CNN.

През първото тримесечие на 2020 г. икономиката на Хонконг се свива с 8,9 процента, спрямо година по-рано, по данни на правителството. Това е третото поредно тримесечие на свиване и най-големият спад от 1974 г., откогато има сравними данни.

Пандемията донесе свиване в износа, инвестициите и частното потребление.

През 2019 г. икономиката се сви с 1,2%, след като огромни протести в защита на демокрацията накараха редица магазини да затворят, парализираха улиците и уплашиха туристите.

В седмиците преди коронавируса, Хонконг имаше причини да се надява, че 2020 г. ще бъде по-добра. Демонстрациите ставаха все по-рядки, а първата фаза на търговската сделка между Вашингтон и Пекин дадоха знак, че отношенията между двете гигантски икономики ще се подобрят.

Вместо това пандемията порази всякакви надежди за краткосрочно възстановяване. Сравнено с вече слабото четвърто тримесечие на 2019 г., първото на новата година се оказва още по-слабо, като БВП се свива с 5,3 процента. Така правителството прави прогноза за свиване от между 4 и 7% тази година.