Икономиките на страните в Персийския залив ще растат с по-бавни темпове, отколкото се очакваше по-рано, тъй като намаляването на добива на петрол, по-ниските цени на суровината и по-слабия глобален растеж оказват натиск върху региона, според проучване на Reuters.

Брутният вътрешен продукт на Саудитска Арабия, най-голямата арабска икономика в Персийския залив и най-големият износител на петрол в света, ще нарасне с 2.1% през 2019 г. и с 2.2% през 2020 г. Преди 3 месеца прогнозите бяха за ръст от 2.5% през 2019 г. и 3% през 2020 г.

Средната цена на суровия петрол сорт Brent е около 71.6 долара за барел през миналата година. Досега през годината тя е средно около 60 долара за барел, а икономистите прогнозират, че петролът ще струва под 70 долара за барел през 2019 г., заради по-ниския растеж на търсенето и опасенията за свръхпредлагане.

Намаляването на предлагането, инициирано от членовете на ОПЕК и Русия, вероятно ще подкрепи цените на петрола до известна степен, но и ще окаже влияние върху растежа на БВП, смятат експерти.

Международният валутен фонд намали прогнозите си за световния икономически растеж през 2019 и 2020 г. за втори път в последните 3 месеца. Институцията прогнозира, че световната икономика ще нарасне с 3.5% през 2019 г. и с 3.6% през 2020 г.

"По принцип, ние сме малко по-малко оптимистични, отколкото бяхме преди 6 до 9 месеца", казва Хатиджа Хаке, ръководител на MENA Research, позовавайки се на по-ниските очаквания за цената на петрола, намаляване на добива и по-мрачните перспективи за глобален растеж.

Рияд планира да увеличи разходите си с 7% тази година до най-високото ниво в историята си, стремейки се да повиши растежа, независещ от нефта. Фискалният дефицит на страната вероятно ще се увеличи до 5.6% (вместо очакваните 4%) от БВП през тази година и до 5.9% (вместо очакваните 2.8%) от БВП през 2020 г.

Саудитска Арабия обеща да премахне държавния дефицит до 2023 г.

Въпреки плановете си, Обединените арабски емирства едва ли ще успеят да се върнат към фискален излишък през 2020 г. за първи път от началото на дефицита си през 2015 г. Проучването за миналото тримесечие прогнозира излишък за 2018 г.

Икономистите предвиждат значителен бюджетен дефицит и дефицит по текущата сметка на двете най-слаби икономики в района - Бахрейн и Оман.