Търговската война между Съединените американски щати и Китай става все по-ожесточена. Вчера Вашингтон наложи нови мита върху внос за $200 милиарда, а Пекин отговори с налози върху стоки за $60 милиарда.

Уолстрийт обаче не се впечатли, като Dow подскочи със 175 пункта, а Nasdaq се покачи с един процент. Инвеститорите залагат, че американската икономика ще продължи да расте. Но под повърхността някои вече се притесняват дали световната икономика ще успее да удържи търговската война и проблемите в развиващите се пазари, пише CNN.

Един от всеки четири професионални инвеститори се готви световният растеж да се забави през следващата година, показва проучване на Bank of America Merrill Lynch. Това е най-лошата прогноза в месечното проучване на институцията от декември 2011 година. През август т.г. пък едва седем процента от инвеститорите бяха песимистично настроени.

Тръмп наложи мита на още $200 милиарда от Китай

Тръмп наложи мита на още $200 милиарда от Китай

Бизнесът обмисля да заведе дела

"Инвеститорите държат повече кеш, което ни подсказва, че са мечи настроени за растежа", коментира главният инвестиционен стратег на банката Майкъл Хартнет. Неслучайно притесненията относно търговската война са на челно място за четвърти пореден месец. На втора позиция е свързан риск: забавяне на китайската икономика.

Проучването е било направено между 7 и 13 септември - преди президентът Доналд Тръмп да обяви новите мита.

"Черният лебед" се движи нагоре

Засега пазарите изглежда не отдават голямо значение - Dow е на 400 пункта от рекордния връх, постигнат през януари, а индексът VIX, който мери пазарната турбуленция, намаля със 7%.

Но един по-малко познат барометър праща притеснителни сигнали. Индексът CBOE SKEW се покачва, че когато сделките изпращат сигнал за "черен лебед" - неочаквано събитие, което ще има огромен ефект. Той се търгува близо до върха си.

Какво ще стане, когато Китай изпревари САЩ като най-голямата икономика в света?

Какво ще стане, когато Китай изпревари САЩ като най-голямата икономика в света?

Експерти от ОИСР очакват това да стане някъде около 2030 година, но да продължи кратко