Президентът Доналд Тръмп заяви, че ще въведе нови мита върху внос на стоки в размер на около $200 милиарда от Китай и заплаши да добави и нови върху още стотици милиарди като част от кампанията си за натиск срещу Пекин, предава The Wall Street Journal.

Митото от 10% ще влезе в сила на 24 септември и ще се повиши до 25% в края на годината. Налозите ще засегнат хиляди продукти, което ще разшири влиянието на политиката на Тръмп за търговска агресия върху американските потребители."Китайските търговски практики представляват смъртна заплаха за дългосрочното здраве и просперитет на икономиката на САЩ", заяви в изявление Тръмп.

Китай заяви, че също ще удари с мита нови стоки, влизащи от САЩ. Тръмп, очаквайки подобен отговор, заяви, че "ако Китай предприеме контрамерки срещу нашите земеделци или други индустрии, моментално ще наложим мита върху приблизително $267 милиарда допълнителен внос", като така налозите ще засегнат целият внос от Китай за САЩ.

Преговори или нови мита? Ключова седмица за спора между Вашингтон и Пекин

Преговори или нови мита? Ключова седмица за спора между Вашингтон и Пекин

Китай наля нови $39 милиарда на банките

Новият тежък удар по Пекин поставя под съмнение бъдещето на преговорите между двете държави, които министърът на финансите на Щатите се опитваше да договори в последните две седмици, за да намали напрежението. Митата влизат в сила три дни преди плануваното посещение на китайски вицепремиер във Вашингтон.

Администрацията на Тръмп омекоти леко удара, като от оригиналния план са премахнати някои продукти, включително Apple Watch, както и други bluetooth устройства, каски за велосипеди, автомобилни седалки и други.

Много бизнес групи обмислят възможността да започнат дела, за да блокират действията на администрацията, посочвайки, че решенията за налагане на мита са направени твърде бързо и без оценка как ще се отразят на индустрията.

Бизнесът в САЩ на бунт срещу митата на Тръмп

Бизнесът в САЩ на бунт срещу митата на Тръмп

Компаниите, наели лобисти, се увеличават неимоверно