Китайската централна банка изненадващо наля нови 265 милиарда юана ($38,58 милиарда) на финансовите институции чрез едногодишни заеми. Ходът не бе очакван от пазарните участници, предава Reuters.

В миналото централната банка обикновено инжектираше ликвидност чрез едногодишните заеми на деня, в който бе падежът на съществуващите заеми.

Междувременно се очаква икономическият конфликт между Вашингтон и Пекин да ексалира още повече тази седмица, след като Белият дом планира да представи нови мита върху внос от Китай на стойност $200 милиарда, пише The Wall Street Journal. Пекин също обмисля как да отговори, въвеждайки ограничения срещу американските корпорации, които работят в Поднебесната империя.

Заплахите от двете страни идват на фона на крехката дипломатическа инициатива, водена от Стивън Мнючин, за преговори с Пекин. Като част от нея през уикенда Китай подготвяше най-високопоставения икономист - вицепремиера Лиу Хе - за посещение във Вашингтон тази седмица. Пекин вече предупреди, че ако Тръмп представи нови мита, разговорите може и да не се състоят.Странният подход на администрацията на Тръмп - въвеждане на нови мита и желание за преговори - показва разделение в екипа, пише изданието.

Междувременно Китай не показва знаци, че е готова да се предаде и не е ясно с какви обещания ще дойде във Вашингтон вицепремиерът. Високопоставени съветници в Пекин предлагат ограниченията за продажба на суровини, оборудване и други ключови части на доставчиците на американски компании в Китай, включително и на Apple.