Испания ще се отвори постепенно за туризма това лято, започвайки от европейските страни и ще гарантира, че посетителите ще пътуват само в райони, в които коронавируса е "под контрол", каза министърът на външните работи Аранча Гонсалес Лая.

Испания обикновено посреща повече от 80 милиона туристи всяка година, което прави страната една от най-посещаваните в света, а туризмът е ключова част от икономиката й, пише Reuters.

Испания беше силно засегната от коронавирусната криза и ще бъде предпазлива, след като отвори границите си за туристите от 1 юли, заяви Гонсалес Лая. "В тази много необикновена 2020 г. няма да можем да се държим както обикновено", каза тя, като се водят разговори първо с европейските държави за това, кога дадена територия може да се счита за безопасна, каза външният министър на Испания.

"Трябва да определим какво е безопасно. Важно е да има дефиниция на европейско ниво, защото това, в крайна сметка, е гаранция за недискриминация", каза тя и призова за общи правила по въпроси като тестване на посетителите за вируса.

Испански 5-звезден хотел изисква два отрицателни теста за Covid-19 преди регистрацията на гостите

Испански 5-звезден хотел изисква два отрицателни теста за Covid-19 преди регистрацията на гостите

Sha Wellness Clinic добавя нови услуги за укрепване на имунната система

Испания обмисля да отвори постепенно собствената си територия за чужди туристи, след като отделните региони облекчават мерките за блокирането.

Външният министър на страната отказа да каже кога ще бъдат обявени правилата. Но с бързото наближаване на летния сезон тя заяви, че се надява скоро да гражданите да се подготвят. "Ще направим откриването постепенно, за нас това означава, че очевидно ще започнем с Европейския съюз и дори в тази област искаме да сме сигурни, че сме отворени за държави или територии, които са безопасни от епидемиологична гледна точка", каза още тя.