500 работодатели в страната са обявили 4000 работни места през април. Компаниите търсят специалисти в различни области - от машинни оператори, монтажници и електротехници, до инженери, специалисти областта на информационните технологии и мениджъри.

Най-много хора се търсят в сферата на строителството, производството и услугите.

Това показват резултатите на Агенция по заетостта от проведени общо 41 трудови борси в страната през изминалия месец.

Четири от тях са били насочени към младежите, като те са били проведени в Стара Загора, Кюстендил, Септември и Благоевград.

"Търсят се кадри за работа като машинни оператори, монтажници, мотокаристи, електротехници, инженери, стажанти в отдел IT, търговски представители, мениджъри, зооинженери, служители, човешки ресурси, сезонни работници, машинни оператори, електрозаварчици, електромонтьори и други", посочват от ведомството.

В областта на селското стопанство към края на април месец има близо 500 работни места, обявени от 20 работодатели. Търсят се хора в сферата на розопроизводството, лавандулопроизводството и производството на други етеричномаслени култури и на продуктите от тях, оранжерийни зеленчуци, производство на пипер, домати и патладжани.

Също така хора се търсят за сезонна заетост в сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорството. Конкретно в Девин, според данните на агенцията, има позиции за рецепционисти, готвачи, сервитьори, бармани, помощници в кухня, хигиенисти, камериери и други.