Най-големият инфраструктурен проект в Кипър получи "зелена светлина" за изпълнение, след като му бе издадено необходимото разрешение за градоустройствено планиране, обяви Министерството на транспорта. Над 1,2 млрд. евро ще бъдат инвестирани в модернизацията на пристанищния район в Ларнака, предаде БНР.

Проектът в Ларнака ще превърне града в атрактивна туристическа и инвестиционна дестинация, а така също ще донесе огромни ползи за целия Кипър, се коментира в съобщение на транспортното министерство. Пристанището в Ларнака е второто по големина и натовареност в Кипър.

След издадения лиценз за устройство на територията частният кипърско-израелски консорциум "KITION Ocean Holdings Ltd", концесионер на пристанището от началото на април тази година, незабавно пристъпва към работа по проекта, съобщиха от компанията.

Бизнес планът предвижда инвестициите в инфраструктурата и експлоатацията на проекта да надхвърлят 1,2 млрд. евро, като ще бъдат разкрити около 4000 работни места.

В пристанището ще бъдат създадени модерни и функционални товарен, пътнически и круизен терминал, административни сгради, нови кейове.

Яхтеното пристанище ще бъде разширено, за да може да приема 600 плавателни съда. Ще бъдат изградени жилищни, търговски и офис сгради, хотели, крайбрежни вили, както и първият частен остров в Кипър.