Международните туристически посещения са намалели в световен мащаб с 65% или 440 милиона пътници през първата половина на годината на фона на разрушителната за туризма пандемията на новия коронавирус. Данните са на Световната туристическа организация на ООН (UNWTO).

Тъй като страните затвориха границите си и въведоха ограничения за пътуване, за да спрат разпространението на заразата, приходите от международен туризъм са намалели с цели 460 милиарда долара за периода януари - юни.

Цифрата е еквивалентна на около пет пъти загубата на приходи от международен туризъм, регистрирана на фона на световната икономическа и финансова криза през 2009 година.

За пет месеца глобалният туризъм претърпя загуби в размер на $320 милиарда

За пет месеца глобалният туризъм претърпя загуби в размер на $320 милиарда

Това заявиха от ООН

Докладът показва, че Азия и Океания, първият регион, почувствал въздействието на Covid-19 върху туризма, е най-силно пострадал. Там туристите са намалели със 72% за шестмесечния период.

След това в негативната статистика се нареждат Европа с 66% спад на пристигащите туристи, САЩ с 55% намаление, както и Африка и Близкия изток, където спадът е от 57%.

UNWTO също съобщи, че от началото на септември 53% от дестинациите вече са облекчили ограниченията за пътуване.

Подчертавайки, че безопасното и отговорно международно пътуване е възможно в много части на света, генералният секретар на UNWTO Зураб Пололикашвили все пак изтъкна необходимостта от координация между правителствата и частния сектор, така че глобалният туризъм да се задвижи отново.

В разгара на лятото у нас е отчетен 77% срив на приходите от нощувки на чужденци

В разгара на лятото у нас е отчетен 77% срив на приходите от нощувки на чужденци

От българските граждани намалението е с 11.6%