Глобалната туристическа индустрия е опустошена от пандемията от коронавирус, като загубите възлизат на 320 милиарда долара през първите пет месеца на годината. Над 120 милиона работни места са изложени на риск. Това заяви ООН. Генералният секретар Антонио Гутериш заяви чрез видео обръщение, че туризмът е третият по големина експортен сектор на световната икономика и през 2019 г. представлява 7% от световната търговия.

"В сектора са заети един на всеки 10 души на Земята и осигурява поминък на стотици милиони", каза той.

Но през първите пет месеца на 2020 г. поради пандемията международните туристически пътувания намаляват наполовина, дори повече, а печалбите паднаха доста.

Балкантуризъм по време на пандемия – как се справя България в кризата

Балкантуризъм по време на пандемия – как се справя България в кризата

Два милиона по-малко туристи от обикновено е имало през юли на българското Черноморие, броят на германските туристи е спаднал с цели 70%. Но се забелязват и някои положителни тенденции

Гутериш заяви, че това е "голям шок" за по-богатите страни, "но за развиващите се страни това много трудна ситуация, особено за много малки островни развиващи се държави и африкански страни," каза той, цитиран от ABC. Туризмът за някои от тези страни представлява повече от 20% от техния БВП, обясни той.

Освен работните места в сектора, които са изложени на риск, и тези в свързани сектори са застрашени като например в хранителни услуги, които осигуряват заетост за 144 милиона души по целия свят. Той подчерта, че малките предприятия са особено уязвими.

По думите на Гутериш туризмът "е също ключов стълб за опазване на природното и културното наследство". Около 7% от световния туризъм е свързан с дивата природа.ю

Тоталният срив на международния туризъм е най-голямата заплаха пред развиващите се икономики

Тоталният срив на международния туризъм е най-голямата заплаха пред развиващите се икономики

Турция ще бъде сред най-пострадалите, според доклад на МВФ

"Падането на приходите е довело до засилено бракониерство и унищожаване на местообитанията в и около защитените територии," каза генералният секретар. "Затварянето на много обекти на световното наследство е лишило местните от жизненоважен поминък", заяви още той.

Гутериш призова туристическия сектор да бъде възстановен по щадящ за работниците и туристите начин.

Според експерти възстановяването ще зависи много от развитието на пандемията и икономическата ситуация. Никоя държава не е избегнала въздействието на COVID върху туризма.