Разширяването на икономиката в еврозоната се забави драматично заради пандемията на новия коронавирус, която уби хиляди хора и унищожи бизнеса и поминъка на много.

Данните за БВП за първото тримесечие, които би трябвало да станат ясни в четвъртък, се очаква да покажат свиване от 3,7%. Това ще бъде първото свиване на икономиката на групата от 2013 година насам, което ще освидетелства само ранните икономически удари от спирането на бизнеса и производството, целящо забавяне разпространението на заразата в Европа.

Сегашното тримесечие вероятно ще бъде още по-лошо, като се има предвид катастрофалното влошаване на икономическите перспективи - това може да доведе до най-дълбоката рецесия в еврозоната, пише Bloomberg.

Еврозоната се е запътила към най-дълбоката си рецесия

Еврозоната се е запътила към най-дълбоката си рецесия

Икономистите обединяват мнение. Очакват свиване от 9,6% през второто тримесечие

Франция, Италия и Испания също трябва да публикуват оценките си скоро. Погледите са насочени и към Европейската централна банка, която отпусна безпрецедентен стимул да помогне на икономиката. Последващото политическо решение на финансовата институция също предстои да бъде обявено.

Още през януари в проучването на Bloomberg икономисти прогнозираха тримесечни покачвания от около 0,3% през тази година. Но предвид затварянето на цели части от континента, което удари едновременно и малките магазини, и големи фабрики, ситуацията много бързо се промени и тръгна надолу.

Предвижда се в кулминацията си спадът на производството да бъде от около 11% през първата половина на 2020 година, което означава, че икономиката на еврозоната, която включва 19 държави, ще загуби почти цялата основа, която спечели с тежък труд през последните седем години на растеж.

S&P: Възстановяването на Европа ще започне през 2023 г.

S&P: Възстановяването на Европа ще започне през 2023 г.

Мерките за социална дистанция няма да се вдигнат толкова бързо, колкото се очакваше

Правителствата започват бавно да облекчават широко разпространените ограничения на движение и производство, които се прилагат от средата на март.

Въпреки че продължават да подхождат предпазливо, за да се избегне втора вълна от избухване, повечето икономисти очакват БВП да се покачи през втората половина на годината. И това е добра новина, въпреки че е почти сигурно, че покачването няма да бъде достатъчно, за да компенсира щетите.

Прогнозата на Bloomberg Economics е за 8% спад на икономиката на еврозоната през 2020 година.

Преди хората да се върнат в магазините и ресторантите, те ще искат да бъдат сигурни, че рискът от инфекция е премахнат. Междувременно усилията на много правителства да защитят доходите на работниците - или поне голяма част от тях - създадоха основа за потенциално силно възстановяване на търсенето, което е добра новина.

"Пенсионерите, хората, които работят нормално, хората, които работят вкъщи, и хората в европейската индустрия получават нормални или почти нормални доходи", коментира Пол Донован - главен икономист в UBS Wealth Management.

По думите му в условията на пандемията се забелязва и друго - разходите са намалени. А това означава на практика, че хората принудително или дори несъзнателно спестяват.

Именно тези спестявания биха могли да подкрепят отскачането назад към нормалното - ако страхът все пак се задържи, допълва Донован.

Бизнес активността в еврозоната се срина до невиждан отрицателен рекорд

Бизнес активността в еврозоната се срина до невиждан отрицателен рекорд

Спадът през второто тримесечие ще бъде най-острият за региона в скорошната история